четвртак, 21. август 2014.

Tesla - Osnovni podaci - 2. deo

Dobar vam dan. Eto kao što sam rekao u ovom nastavku je drugi deo koji opisuje ukratko Teslin Život.

...Ubrzo dolaze novi patenti.U Američkom institutu inžinjera on javno predstavlja svoje projekte i pronalaske 16. maja 1888. na svom predavanju koje je nosilo naziv ''Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje''.Vestinghausova kompanija uvidevši vrednost Teslinih pronalazaka otkupljuje prvih sedam patenata iz oblasti polifaznih struja.

Ne mnogo kasnije Vestinghausova kompanija finansira izgradnju prve elktrične centrale na neizmeničnu struju na Nijagarinim vodopadima.Nikola je još od malena bio fasciniran pričom o lepoti Nijagarinih vodopada. Oduvek je želeo da ima svoju veliku turbinu na tom mestu i da stvara elktričnu struju. Dvadesetak godina kasnije njemu se želja ispunila, 15. novembra 1896. i to prenošenjem struje do grada Bufala.

Nikola Tesla nastavlja dalje.Neizmenična struja visokih frenkvencija, radio-tehnika, rendgenski zraci, samo su neke od oblasti iz koji su izašli novi Teslini patenti.Napravio je prve slike čovekovog tela pomoću rendgenskih zraka, ujedno je i pokazao zbog čega su oni i štetni.

Nikola Tesla se sa preko 700 patenta smatra najvecim iyumiteljem i naucnikom svih vremena.
Njegov najveći uspeh nisu nagrade i razne pohvale već to što jedinica za jačinu magnetne indukcije nosi njegovo ime Tesla(T), a time su se nagrađivali stvarno veliki naučnici koji su promenili svet svojim izumima.

Umro je 7. januara 1943. godine u hotelskoj sobi u Njujorku. Svim zaposlenima u hotelu rekao je da ne ulaze u njegovu sobu. Povukao se unutra i dva dana nije izlazio. Kada su direktor hotela i spremačica rešili da uđu na krevetu su videli Teslu u čistom crnom odelu i sa prekrštenim rukama preko grudi. Proverili su i bio je mrtav. To dokazuje da je on spremno dočekao svoj kraj, svoju smrt.
Gradonačelnik Njujorka je za Teslu rekao: ''Nikola Tesla je umro.Umro je siromašan,ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikad živeli.Ono što je on stvorio veliko je i, vremenom će biti još veće.

Ljubav i osećanja prema domovini,Srbiji, Tesla je izneo u svom govoru u Beogradu 1892. godine :''U meni može biti nešto,što može biti i obmana, kao što češće biva kod mlađih ljudi, ali ako budem cretan da ostvarim bar neke od svojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo.Ako se te moje nade ispune,najslađa misao biće mi ta, da je to delo jednog Srbina.''

Njegova zaoštavština, i urna sa pepelom nalaze se u Teslinom muzeju, u Beogradu. Svet će čekati još dugo dok se ponovo pojavi genije kao Tesla.

Eto, to je to što se tiče ukratko o Nikoli Tesli. Sledeći post će biti posvećen njegovim nagradama i priznanjima.

Pozdrav,
Nenad

Нема коментара:

Постави коментар