среда, 20. август 2014.

Tesla - Osnovni podaci - 1. deo

Nikola Tesla se smatra najvecim naucnikom svih vremena iz prostog razloga jer je od Zemlje, male ugasene planete, napravio jedno malo sunce. Svetlost ove zemlje vidi se cak i iz svemira. Osim toga ogroman broj njegovih izuma doprineo je brzem razvoju civilizacije i olaksavanju od svakodnevnog posla do teskog industrijskog.

Rodjen je u selu Smiljanu, kraj Gospica u Lici(Tada Austrougarska Carevina, danas Hrvatska Republika), datuma 10. jula 1856 godine od majke Djuke Tesla, rodjena Mandic i oca Milutina Tesle. Poreklom i po nacinoalnosti je Srbin.Otac mu je bio svestenik Srpske Pravoslavne Crkve. Majka mu je bila nepismena ali vrlo mudra, pametna i plemenita, takodje iz svestenicke porodice. Na srecu je dozivela veliku slavu svog sina Nikole, sto na zalost njen muz nije doziveo. Nikola je imao jos jednog brata i tri sestre.

Svoju osnovnu skolu je zavrsio u rodnom mestu Smiljanu, a nizu realnu gimnaziju u Gospicu. Njegova porodica se preslila u Gospic 1862. godine. Odatle Nikola ide u visu realnu gimnaziju u Karlovac.
Nakon svoje mature Tesla je oboleo od teske bolesti. Bio je na ivici smrti. Preziveo je tako sto je od oca zatrazio da ga upise u Politehnicku skolu u Gracu u Austriji, a ovaj mu je to obecao. Te je Tesla tako prevazisao jednu od brojnih bolesti koje su ga zadesile.

U skolu u Gracu krenuo je 1875. godine. Nakod oceve smrti od Matice srpske trazi stipendiju koju nije dobio. Zbog toga svoju Politehnicku skolu nastavlja u Pragu.




Veliki pronalazacki period otpocinje kada se zaposljava u Budimpesti u Centralno telegrafskom uredu, 1881-1882, i to pojacavanjem glasa kod telefona.1883 odlazi u Edisonovu Elektricnu kompaniju u Parizu. Zapazivsi njegov brilijantni um on dobija poziv da predje u Njujork u sediste kompanije.

1884. godine on odlazi u Njujork. Ne mnogo kasnije dolazi do velikih epohalnih otkrica na polju fizike i elektrotehnike.Otkrio je neizmenicnu struju, obrtno magnetno polje, transformator, struje visoke frekvencije, indukcioni motor, radio i telekomandu radio talasima.Edison se nije slagao sa njegovim otkricima koji je zastupao prenos elektricne energije neizmenicnom strujom.1885. Tesla napusta kompaniju i osniva svoju ''Tesla Arc & Light Co''. Tu pravi prve motore i generatore polifaznih neizmenicnih struja.Prvi patent prijavljuje Americkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine, pod nazivom ''Komutator za elektricne dinamo masine''

To je to za prvi deo. Ionako je post ispao predugacak


Pozdrav,
Nenad

Нема коментара:

Постави коментар